Kersvers CEO Frédéric Van den Steen

Kersvers CEO Frédéric Van den Steen wil balans herstellen bij OH Leuven: “Signaal aan King Power dat hun centen veilig zijn”

Vorige week nog op het stadhuis bij de huldiging van Beerschot, nu gesetteld in z’n kantoortje aan Den Dreef. Frédéric Van den Steen (53) is nu ook officieel aan de slag als nieuwe CEO van OH Leuven. Zijn missie? Zorgen voor stabiliteit, zowel sportief als financieel. “Ik ga niet de fout maken om simpelweg te copy-pasten wat we bij Beerschot hadden neergezet.”

Frédéric Van den Steen zal het voorjaar van 2024 niet snel vergeten. Begin maart zette hij pen op papier bij OH Leuven om er nieuwe CEO te worden. Twee weken later bezorgde Nachon Nsingi zijn nieuwe werkgever een delirium met een late knal die het behoud verzekerde. En nog een paar weken later volgde het afscheid door de grote poort bij Beerschot, met de titel in 1B.

 

Vertel eens. Hoe verlopen de eerste schooldagen in de studentenstad?

(grijnst) “Het is eigenlijk gek, hé. Vorige week stond ik nog op het stadhuis in Antwerpen naar supporters te zwaaien, bij de huldiging van Beerschot. Nadien ben ik vier dagen naar Spanje getrokken, en sinds maandag zit ik hier. Ik heb die overgangsfase ook bewust heel kort gemaakt. Een maand thuis zitten niksen? Niets voor mij.”

Was het jouw keuze om Beerschot te verlaten?

“Ja. Ik kon blijven. We hebben iets fantastisch opgebouwd, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Het verhaal van Beerschot is intussen ook gekend… Het was een beetje instabiel, onzeker. De aandeelhouders hadden weinig plannen richting toekomst, dat miste ik. Het gekke aan het verhaal bij Beerschot is dat onze focus lag op de verkoop van de club, niet op de sportieve prestaties. Mijn plan was niet om te promoveren. Maar de Saoedische aandeelhouders deden moeilijk. Ze wilden de club niet verkopen aan dat tarief. Allemaal goed voor mij, maar toen kwam er een ander aanbod voor mezelf. Leuven.”

Hier kom je in een gelijkaardig verhaal met buitenlandse eigenaars terecht. Hoe is jouw Thais?

(grijnst) “Ik heb al contact gehad met de eigenaars. De situatie waarin ik zat, dat gebrek aan duidelijkheid, daar was ik nu wél naar op zoek. Dus ik kon de juiste vragen stellen. Hoe staat de eigenaar erin? Wat zijn de plannen van King Power? En het was meteen duidelijk dat ze goeie bedoelingen hebben met de club, en verder willen ontwikkelen.”

Wordt het jouw taak om die band met Leicester City weer wat aan te halen?

“Het probleem was dat er sinds het vertrek van Peter Willems geen fulltime CEO aanwezig was. Chris Vandebrouck deed het ad interim heel goed, maar dat was na zijn uren. Mijn uitdaging is om de samenwerking tussen Leuven en Leicester inderdaad weer wat nauwer te maken. Beerschot zat ook in zo’n multi-club ownership, met onder meer Sheffield United. Dat heeft toen moeite gekost om die clubs te laten samenwerken. Maar het is wel de bedoeling om ook hier kennis en middelen uit te wisselen, ja. Sponsors, spelers, scouting…”

En centen?

“We kunnen niet stellen dat King Power weinig geld in de club heeft gepompt hé. OHL mag zich gelukkig prijzen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt dat ze ook garant blijven staan voor toekomstige investeringen. Maar de balans tussen het financiële en het sportieve moet weer in evenwicht komen. We moeten niet onnozel doen: momenteel is dat niet het geval.”

Door het sportief beter te doen, of de boekhouding beter op orde te krijgen?

“Beiden. Ik ga geen voldoening halen als onze verliezen morgen verdubbelen, en onze resultaten daar niet door verbeteren. Bij Beerschot zijn we kampioen gespeeld zonder geld, dat was het mooiste. Dat wordt hier moeilijker. (knipoogt) Maar we moeten wel terug naar een gezond evenwicht. Minder verlies, en betere resultaten. We moeten een signaal brengen aan onze eigenaar dat zijn centen veilig zijn en goed worden beheerd.”

Leive2001anno2021

Frédéric Van den Steen
error: Content is protected !!